İmplant parçaları

Diş hekimliği nde kullanılan implant ile desteklenen bir protez iki ana bileşenden oluşur. Bunlar vida ve dayanak olarak isimlendirilen parçalardır.
Vida: implantın ana gövdesidir. Kemikle kaynaşan bu parça titanyumdan yapılır ve yüzey özellikleri implant ile kemiğin kaynaşması için özel olarak hazırlanmıştır. Değişik çaplarda ve boylarda olan implant gövdesi kemik hacmine göre çene cerrahisi uzmanı tarafından seçilir ve uygulanır. İmplant gövdesi çene kemiğine uygulandıktan sonra üzerine bir kapatma vidası yerleştirilir. Üzerine diş eti kapatılarak dikilir. İmplant uygulandıktan sonra kemik içerisindeki implant gövdesi az içerisinden görünmez.
Abutment: dayanak olarak da adlandırılan bu parça implant gövdesi üzerine yerleştirilir ve ağızda kesik diş görevi görür. Protez veya diş kaplaması bu dayanak parça üzerine yerleştirilir. Bazen yapıştırma bazen de vidalama tekniği ile implant ve üzerindeki dişler birbirine sabitlenir. Dayanakların implanta uyan yüzeylerinde dayanan implant ta tam ve doğru şekilde oturmasını sağlayan altıgen bir yüzey bulunur.bazen kuran ve dayanak tek parça olarak hazırlanıp direk olarak implanta with alana bilir. Farklı bağlantıları bulunan implantların, bağlantı şekillerine uygun dayanakları bulunur. Dayanaklarından farklı şekilleri ve boyutları vardır.

Popüler Yayınlar