Ana içeriğe atla

İmplant Nedir?

İmplant Diş Yapımı Nedir?
Çekilmiş olan bir veya birkaç dişin fonksiyon ve estetiğini sağlamak amacı ile çene kemiği içerisine yerleştirilen titanyum vidalara verilen isimdir. Silindirik yapıları ile diş kökünü taklit ederler. Bu vidalar sayesinde insanlar doğal dişlerine en yakın fonksiyon, estetik ve konuşma imkanına kavuşmuş olurlar. Bu yazıda dize implant uygulama alanlarından bahsetmek istiyorum. Sizin de eksik dişiniz var sanırım. Şimdi sizdeki eksiklik hangi duruma uygun onu tespit edelim. Daha sonra sizin için yapılabilecek implant tedavisi hakkında daha doğru bilgi sahibi olabileceksiniz. Her kişi için uygulanacak tedavi farklılık gösterir. size uymayan bir tedavinin maliyeti ve süresi ile kafanızı karıştırmamalısınız. Önce eksik diş boşluğunuzun durumunu tespit edelim. Kaç dişiniz eksik? Eksik dişler hangi bölgelerde. Yanyana çekilmiş kaç dişiniz var? Belki de hiç dişiniz kalmadı. Ya da kalmayacak. Bazen dişlerin sağlıklı olmadığı ortaya çıkar ve hepsinin çekilmesine karar verilebilir. 
Şimdi diş eksikliğine göre inceleyelim.

Tek Diş Eksikliğinde İmplant Yapımı

1. Tek bir diş eksikliğinin giderilmesi ihtiyacı, kazalar sonucu karşılaşılan diş kayıplarına bağlı olabileceği gibi doğuştan dişlerin hiç oluşmaması sonucu da ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda çene kemiği gelişimini tamamladıktan sonra dental implantların yerleştirilmesi ile kalıcı sonuçlar elde edilmektedir.
2. Çene kemiğine implant yerleştirilir. Komşu sağlam dişler hiçbir şekilde dental implanttan etkilenmez ve hasar görmezler, halbuki, diğer köprü uygulamaları gibi alternatif çözümlerde köprü ayağı olarak kullanılan komşu dişlerde devrilmeler görülebilmektedir.
3. Abutment dental implanta takılır. Bunu takiben iyileşme başlığının üzerini diş eti ile mükemmel bir uyum gösteren kron yerleştirilir.
4. Yeni diş artık hazırdır ve diğer mevcut doğal dişlerden hiçbir şekilde ayırt edilemeyecek kadar doğal bir görünüme sahiptir.

~ Birkaç Diş Eksikliğinde

1. Bazı kişilerde çenelerin arka bölgesinde diş kayıpları görülmektedir. Genellikle dişeti hastalıklarında veya dişlerde yapılmış olan dolgulara bağlı olarak meydana gecebilen diş kırıklarında bu durum sıklıkla görülmektedir.
2. Dental implant köprüleri iki veya dört dental implant üzerine yapılırlar. Bu durumdan hastanın daimi dişleri etkilenmemektedir. Ayrıca, ağızda mevcut diğer dişlerin durumlarından bağımsız olarak bu köprüler uzun yıllar işlev görmektedir.
3. Abutmentler dental implantlara takılır. Sonraki aşama köprünün takılmasıdır; yeni diş grubu abutmentlerin üzerine yerleştirilir.
4. İmplant köprüsü artık ağızda yerini almıştır ve ağızın arka bölgesinde güçlü çiğneme kuvvetlerine karşı direnç gösterecek kadar dayanıklıdır. Aslında, ağızda normal dişler gibi hissedilir ve fonksiyon gösterir.

Tüm Dişlerin Eksikliğinde İmplant Uygulanması

1. Eğer ağzınızda her iki çenenizde birden bütün dişlerinizi kaybetiyseniz, daimi sabit implant köprülerine veya, en az iki implant üzerine takılabilen total protezlere tercih edebilirsiniz. Bu şekilde planlanmış hareketli protezler, konvansiyonal hareketli protezlere oranla daha stabildirler. Ancak, en doğal görünen çözüm, daimi sabit implant köprülerinin ağızda yer aldığı durumlardır.
2a. Daimi sabit implant köprülerinin yapımında, sağlam bir altyapı oluşturmak amacıyla birkaç dental implant yerleştirilir. Dental implantların çene kemiğine bağlanmaları sonucunda, çene kemiğine kuvvetler aynen iletilir ve kemiğin normalde olduğu gibi uyarılması sağlanır; böylece sağlıklı kemik seviyeleri ve yüz yapıları korunmuş olur.
2b. Hareketli protezlerde en az iki implant yerleştirilmesiyle, protezin sağlam dokulara bağlanması sağlanmaktadır.
3a. İmplantların üzerine iyileşme başlıkları takıldıktan sonra köprünün uyumlandırması yapılarak, sizlerin de arzularınız doğrultusunda proteze son şekli verilir.
3b. Hareketli protezlerde, top şeklindeki abutmentler veya bunlar arasında küçük bar kullanılır. Protezin alt yüzeyine ise seçilmiş parçanın karşılığı yerleştirilir.
4. Dental implant köprüsü ve hareketli protezler artık ağızda hazırdır. Doğal dişler gibi görünür ve foksiyon görürler. Artık her istediğinizi rahatlıkla yiyebilirsiniz veya gülerken ağzınızdan dişlerinizin fırlamasından endişelenmek zorunda değilsiniz.

Her diş kaybından sonra implant yapılabilir mi?

Eğer eksik diş sayısı '1'den fazla ise implant uygulanacak bölgeye bağlı olarak tek bir implant 2 ya da 3 diş yerine hizmet verebilir. İmplant vidası kemik ile kaynaşmaz ise (osseointegre olmaz ise) ne olur? Doğru implant ve yöntem kullanılması durumunda böyle bir olasılık yok denecek kadar azdır. Bu tip bir başarısızlık genellikle cerrahi operasyonu takip eden ilk 6 ay içinde ortaya çıkar. Böyle bir durumda diş çekimi kadar kolay bir işlem ile implant yerinden çıkartılmalıdır. Bu bölgedeki kemiğin iyileşmesini takiben yeni bir implant konulabileceği gibi, klasik tip protezlerden birisi de tercih edilebilir. Ancak, genellikle, 2'den fazla implant konulan vak'alar da arta kalan implantlar protezin de yeniden tasarlanması ile hizmet vermeye yeterli olmaktadır.

Bana  implant yapılabilir mi?

Hastanın genel sağlık durumu iyi olduğu sürece implant uygulamasını engelleyecek bir üst yaş limiti yoktur ancak kemik gelişimi tamamlan mamıs çok genç hastalara uygulanması tercih edilmeyebilir. İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Var olan kemiğin kalitesi de implant başarısını etkileyen faktörlerden birisidir. Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece diş etlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir.

Canım Acıyacak mı?

Uygun anestezi yöntemlerinin uygulanması durumunda hayır. Operasyon sırasında hasta tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilir. Genellikle implant'ın yerleştirildiği akşam duyulabilecek ağrı basit ağrı kesiciler ile giderilebilir. Birçok hasta bu ağrının normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığını belirtmektedir. Tedavinin problemsiz tamamlandığı vak'alar da implantların varlığını bile hissetmeyecek kadar rahat olursunuz.

İmplant Şikayetleri

İmplant uygulaması neticede cerrahi bir girişimdir. Kemik içerisine müdahele edilir. bu nedenle bir miktar şişme olması doğal bir sonuçtur. Vücudun savunma reaksiyonu olarak ödem gelişir. Kullanılan ilaçların ve uygulanan soğuk kompresn yardımı ile şişlik kısa sürede geçer. Ağrı kesiciler ile acı olmasının önüne geçilir. Modern tıbbi gelişmeler sayesinde travmasız uygulama yapan cerrahi setler şişlik ve acıyı minimum seviyeye indirir. İmplant sonrası kanama anestezi ilacının özellikleri sayesinde nerede ise yok denecek kadardır. Diğer önleyici yöntemler için işlem sonrası bilgilendirmeniz yapılacaktır. 
Protezim ne zaman takılacak? Nasıl bir protez olacak?
İmplant'ların kemik ile tam birleşmesini (Osteointegration) sağlamak için iyileşme dönemi olan ilk 3-6 ay boyunca implant üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi gerekir. Ancak doktorunuz bu iyileşme süresinde size uygun bir geçici protez yaparak sizin fonksyonunuzu iade edecektir. Toplam tedavi süresi ne kadardır? İlk muayeneden, işiniz bitinceye kadar genellikle birkaç ayrı randevuya gelmeniz gerekecektir. Bu randevuların süresi, yapılacak işin özelliklerine göre farklı uzunluklarda olacaktır. Tedavi 3 - 6 ay kadar sürebilmektedir.
Implantlar üzerine yapılacak protezler vak'anın özelliğine göre değişik tipte olabilir. Yani bunlar kolayca temizlenmesi amacı ile hasta tarafından çıkartılabilecek şekilde olabileceği gibi ancak diş hekimi tarafından çıkartılabilecek şekilde de planlanabilir. Her iki planlamanın da avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır ve sizin için uygun olan tasarımı hekiminiz tedaviniz başlamadan önce size anlatacaktır.


Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemik Tozu Fiyatları

Diş sağlımız gene sağlığımız kadar önemlidir. Çünkü diş sağlığımız olmadan genel sağlığımızın da tam bir iyilik halinde olması mümkün olamamaktadır. İyi bir çiğneme için azda dişlerin yeterince temasta olması gerekir. Özellikle diş çekimi sonrasında çiğneme fonksiyonun azaldığı ve sindirim sisteminin başlangıç aşamasında sekteye uğradığı söylenebilir. Diş Çekimi İmplant Yapımı Diş çekimi mecbur kalındığında kaçınılmaz bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkabilir. Çekim sonrasında o bölgenin boş kalmaması amacı ile bir imkan veya köprü tedavisi ile eksik diş yeri doldurula bilmektedir. Dişin çekim aşamasında hangi yöntem ile tedavi edileceği ve implant yapılacak ise bu bölgede yeterli kemik miktarı bulunup bulunmayacağını dikkatli bir şekilde Kemik Grefti İncelenmeli ve kemik hacmi yeterli değilse o bölgeye k emik grefti de uygulanmalıdır. Diş çekildikten sonra dişin çekim boşluğunda bir delik oluşur. Bu deliğin içerisi greft ile doldurulabilir. Dolduktan sonra ilk üç aylık ...

diş hekimliği terimleri.zirkonyum porselen laminete veneer implant diş fiyatlari

English Turkish abscess Abse acrylic Akrilik adult Yetiskin , Eriskin alveolar bone Alveolar kemik anesthesia Anestezi anchorage (orthodontics) Ankraj, Destek dis (ortodonti) antibiotics Antibiyotik aphtous ulcers, canker sores Aft,  Aftoz ulser apical repositioning gum surgery Apikale kaydırılan flep apicoectomy Kok ucu rezeksiyonu, rezeksiyon, Apikal rezeksiyon arch Ark, kavis, Kret asymmetry Asimetri attachments Atacman, Tutucu baby teeth Sut disleri, S�t disi

İmpant uygulamalarında yenilikler

Gelişen teknoloji sayesinde bir çok işi artık robotların yaptığını biliyoruz. Diş tedavilerinde de bir takım işlerin artık yavaş yavaş makinalara devredilme başlandığı ve hatta gelecekte dişleri robotların yapacağına dair makaleler yayınlanmaya başlandı. Diş ekimi Sertaç Kızılkaya diş tedavisi nde implant uygulamalarının cerrahi yönlendirme sistemi adı verilen yöntem ile uygulanmaya başlandığını bildirdi. Tedavi öncesi yapılan muayene Ve alınan tomografi üzerinde çalışma yapıldığını bu çalışmaya göre implant için uygun kemik bulunan bölgelerin tespit edildiğini ve yazılım vasıtası ile model üzerinde cerrahi bir şablonun oluşturulduğunu söyleyen bir şekilde Sertaç Kızılkaya bu şablon ile ağızda implantların hangi bölgelere yapılabileceğinin belirlendiğinibildirdi. Bu yöntem ile yapılan implantlar daha önceden yapılan milimetrik analizler ile konumlandırı aldığı için üzerlerine yapılacak diş protezlerinin de yüksek başarı sağladığı söylendi. Ağız içerisinde uygulanan implantların başarıs...