Ana içeriğe atla

Türkiye engelli sağlığında nerede

Hastaların doğru ilaçları doğru şekilde kullanmalarını sağlama görevi olan eczacıların aynı zamanda bilgi verme, öğretme ve bazı durumlarda destek olma gibi ilave sorumlulukları da bulunduğunu söyledi.

Her hastaya olduğu gibi geçici veya daimi engelli hastalarına da en iyi kalitede ve ihtiyaçlarına uygun hizmet koşullarını sağlamanın, yaşam kalitelerinin yükselmesine katkıda bulunmanın da eczacıların sorumlulukları arasında yer aldığını ifade eden Çolak, protokolün “Engelli Dostu Eczane” projesinin ilk basamağı olduğunu belirtti.

Protokolle isteyen eczacı ya da personele işitme engellilerle sağlıklı iletişim kurmalarını sağlayacak düzeyde “işaret dili” öğretileceğini anlatan Çolak, “Eczacılarımıza ve eczanelerde çalışan personele işitme engelliler eczaneye geldiğinde ilacın kullanım şekli, dozu, aç mı tok mu alınacağı ve diğer sağlık sorunlarıyla ilgili bilgi verebilecekleri basit cümleler öğretilecek. Çift el parmak alfabesi ve sözlük kelimelerinin yanında rakamlar ve tarihler, istekler, öneriler ve şikayetlerle ilgili işaret dili eğitimi verilecek” diye konuştu.

OKUMA YAZMA BİLMEYENLERE RESİMLİ TARİFE
Kısa sürede başlaması öngörülen başka bir uygulamayla da eczacıların okuma yazma bilmeyen işitme engelliler için “piktogram” denilen resimli tarifleri hastalarına bilgisayarlardan çıktı alarak vereceklerini bildiren Çolak, bununla ilgili altyapı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

TEB Başkanı Çolak, görme engelli vatandaşlar için de ilaçlardaki bilgilerin Braille alfabesiyle de yazılmasına yönelik çalışma yürüttüklerini belirtti.

Bir soru üzerine Çolak, Engelli Dostu Eczane Projesi kapsamında, işaret dili kullanılabilen eczanelere hastalarca bilinmesi için yazı asılacağını bildirdi.

Çolak, talep eden eczanelere bu eğitimin hemen verilebileceğini, benzer uygulamaların Avrupa'da da olduğunu söyledi.

ECZANELERDE SIKINTI YAŞANIYOR
İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Muammer Ay da işitme engellilerin eczanelerde ilaç alırken sıkıntı yaşadıklarını, protokolün hayata geçirilmesiyle bunların aşılmasını umut ettiklerini belirtti.

Eczacılara sadece ilaç kullanım ve dozlarıyla ilgili işaretlerin öğretileceğini, bunun için de 8 saatlik bir eğitimin yeterli olacağını ifade eden Ay, yakında otobüs firmalarıyla da benzer bir protokol imzalamayı planladıklarını bildirdi.

İşitme engellilerin seyahat ederken de birçok sıkıntı yaşadıklarını anlatan Ay, “Adana diye bazen gözümüzü Ankara'da açıyoruz. Bir turist bile bu tür sıkıntılar yaşamıyor. Bunları aşmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemik Tozu Fiyatları

Diş sağlımız gene sağlığımız kadar önemlidir. Çünkü diş sağlığımız olmadan genel sağlığımızın da tam bir iyilik halinde olması mümkün olamamaktadır. İyi bir çiğneme için azda dişlerin yeterince temasta olması gerekir. Özellikle diş çekimi sonrasında çiğneme fonksiyonun azaldığı ve sindirim sisteminin başlangıç aşamasında sekteye uğradığı söylenebilir. Diş Çekimi İmplant Yapımı Diş çekimi mecbur kalındığında kaçınılmaz bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkabilir. Çekim sonrasında o bölgenin boş kalmaması amacı ile bir imkan veya köprü tedavisi ile eksik diş yeri doldurula bilmektedir. Dişin çekim aşamasında hangi yöntem ile tedavi edileceği ve implant yapılacak ise bu bölgede yeterli kemik miktarı bulunup bulunmayacağını dikkatli bir şekilde Kemik Grefti İncelenmeli ve kemik hacmi yeterli değilse o bölgeye k emik grefti de uygulanmalıdır. Diş çekildikten sonra dişin çekim boşluğunda bir delik oluşur. Bu deliğin içerisi greft ile doldurulabilir. Dolduktan sonra ilk üç aylık ...

diş hekimliği terimleri.zirkonyum porselen laminete veneer implant diş fiyatlari

English Turkish abscess Abse acrylic Akrilik adult Yetiskin , Eriskin alveolar bone Alveolar kemik anesthesia Anestezi anchorage (orthodontics) Ankraj, Destek dis (ortodonti) antibiotics Antibiyotik aphtous ulcers, canker sores Aft,  Aftoz ulser apical repositioning gum surgery Apikale kaydırılan flep apicoectomy Kok ucu rezeksiyonu, rezeksiyon, Apikal rezeksiyon arch Ark, kavis, Kret asymmetry Asimetri attachments Atacman, Tutucu baby teeth Sut disleri, S�t disi

İmplant diş

İmplant, çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen yapay titanyum diş kökleridir. İmplantlar geleneksel kaplama ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir. İmplant, rahat ve güvenilir bir uygulamadır. Operasyon lokal anestezi ile hiçbir ağrı ve rahatsızlık duyulmadan yapılabilir. Gerekli durumlarda genel anestezi de uygulanabilir. Ancak şunu unutmamak gerekir, implant uygulanabilmesi için, sağlıklı dişetleri ve implantı destekleyecek yeterli kemik yapısının bulunması şarttır. Diş implantı nedir? İmplant çeşitli nedenlerle kaybedilmiş dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Diş implantı hangi maddeden yapılır? İmplantlar titanyumdan yapılmaktadır. İmplant tedavisi rahat ve güvenli bir uygulama mıdır? İmplant tedavileri uzman bir ekip ile tam steril ortamda yapıldığı müddetçe güvenilir ve rahat bir uygulamadır. İmplant tedavilerinin bir ayağın...