Hangi durumda kaç tane implant

Dişlerin olmadığı her durumda implant tedavisi öncelik kazanır. Diş implantlarını uygulamak için ağız içerisinde kemiğin yeterli hacimde olması gerekir. İmplantlar Çap ve boyları ile belirli ölçüler içerisindedir. Özellikle 7 mm den daha kısa implantlar ağzı içerisindeki yükleri ve basınçları taşımakta sorun çıkarırlar. Yeterli hacimdeki implant yerleştirmek için yeterli kemik gerekir. Bunun için ağızdan onlara mikronken veya tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinde başvurulur.
Eksik diş boşluğu olduğunda özellikle bir veya iki diş boşluğunun her iki yanındaki dişi keserek dişler üzerine köprü uygulaması yapılmaktaydı. Günümüzde implantlar sayesinde çekilmiş diş boşluğunun ön ve arkasındaki bir işleri kesin yapmak gerekmez. Kemik içerisine yerleştirilen implantların Üzerine yapılacak diş kaplama veya köprülerin sayesinde dişsizlik sorunu ortadan kalkar. İmplantlar titanyum malzemeden yapılırlar. Silindirik yapıda diş kökünü taklit eden şekilleri vardır. Titanyum vücut ile biyolojik uyum gösteren bir malzemedir. 
İmplant başarısızlığında vücudun implant özledi dökmesi diye bir şey yoktur. İmkan etrafındaki kemik dokusu ile yeterli bağlantı sağlayamadığında üzerine gelen yükleri taşıyamaz. Bu durumda implantlar çıkarılır ve yerine yenileri koyulabilir. İmplantlar uygulandıktan sonra İki ay süresince kemik ile birleşme aşamasında tamamlarlar. Kemik ile birleşemeyen laflar da üzerime yükleme yapılmaz şansı olmaz. Ancak günümüzde gelişmiş teknikler ve kaliteli implantlar ile implant başarısını %90 beşlerin üzerine çıkmıştır. Özellikle yeterli kemik olanazlarda neredeyse %100'e yakın sonuçlar alınmaktadır.
İmplant uygulama aşamaları
İmplantın yapımı öncesinde planlanma aşaması önem taşıyor. Kaç adet implantın hangi bölgelere yapılacağı doğru bir şekilde belirlenmelidir .azdaki mevcut dişlerin durumu doğru değerlendirilmelidir. İmplant planlaması sonrasında cerrahi işlem yaklaşık 1 saat sürer. Lokal anestezi ile yapılan cerrahi işlem sırasında hasta hiçbir ağrı duymaz. İmplant yapımı bittikten sonra ilaç kullanılması gerekir. Diş hekimi kullanılması gereken ilaç listesini size reçeteyle verecektir. Tavsiye edilen ilaçları doğru şekilde kullanmak büyük önem taşır. İmplant uygulamasından bir hafta sonra dikişlerinin alınması için kontrole gidilir. Bu süreçten sonra iki ile üç aylık bekleme süresi başlar. Kemik ile implant bu dönem içerisinde kaynar. İmplant kemik bağlantısı üzerine gelecek yük için önemlidir.
İki aylık iyileşme döneminden sonra dişeti altındaki implantlar ağız içerisinde açılır. İyileşme başlığı adı verilen parçalar takılır. Ağız içerisinde metal olarak görülen iyileşme başlıkları yaklaşık bir hafta sonra çıkarılır. Üzerine işler için dayanak olacak implant parçaları takılır. Abutment adı verilen parçalar üzerine gelen protez için yeterli destek sağlanmalıdır. İyi planlanmış implant cerrahisi yapıldığından ölçü aşaması ve yapım aşaması daha kolay olacaktır. İmplant cerrahi sonrası yapılacak işlemler normal bir diş yapım işlemi ile aynıdır. Abutmentler takıldıktan sonra alınan ölçü kapanışı ile birlikte laboratuvara gönderilir. Diş teknisyeni yapılacak diş kaplama köprü veya protezine göre çalışmayı başlatır. Üç ile beş gün sonra prova diş hazırdır. Ağızda yeterli yükseklik genişlik ve implant üzeri dayanak uyumu aranır. Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra bitim işlemi başlar. 
İmplantlar Abut man with alınarak veya yapıştırılarak sabitlenirler. Hareketli protez kullanacak hastalar için protezin küçük çıtçıtlılar yardımıyla tutulması sözkonusudur.
Protez kullanım kurallarına uyu olduğu takdirde adı verilen hassas bağlantılar uzun yıllar boyunca sağlıklı kullanılabilir. Ancak tek elle çıkarma veya sıcakken ile sıkarak ısırma protezin zarar görmesine neden olur. Bu durumda garanti kapsamına girmez. Protezi çıkarırken her zaman iki el ile çıkarmalıdır.
İmplant üzerine yapılan protezler kendi dişiniz gibi vazife görür. Yeterli çiğneme görüntü ve ses çıkarma fonksiyonlarını sağlar. En iyi yöntem kendi dişlerini kullanmak olsada dişler kaybedildiğinde implant üzerine yapılan protezlerle rahat bir çiğneme sağlığına bilmektedir. Mümkün olduğunda hastalar için önerilen implant tedavisi sabit implant üzeri protez diş köprüsü olmaktadır. Maddi imkanım elvermiyor hastalar en azından iki veya dört adet implant yaptırarak üzerine sıkı tutulan bir protez kullanabilirler.

Popüler Yayınlar