Ana içeriğe atla

Sigara etkileri


Sigara dumanında bulunan 4 binden fazla kimyasal maddeden biri olan nikotin fiziksel bağımlılıktan, karbon monoksit ise kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltmaktan sorumlu tutuluyor. Göğüs Hastalıklari uzmanları arsenik, benzen, krom, asetaldehit, kurşun, nikel, benzopiren, nitrozamin, polonyum 210, formaldehit, vinil klorür, DDT’nin sigaradaki kanserojen maddelerden bazıları olduğunu söylüyor. “Arsenik fare zehiri olarak kullanılmaktadır. Sigaradaki iritan maddeler ve zehirler ise siyanür, azotoksit, akrolein, laktik asit, amonyak, bizmut, formik asit, aseton ve uçucu aminlerdir” diyen Dr. Golabi, sigaranın hangi sistemi, nasıl etkilediğini şöyle anlatıyor:

ÜST SOLUNUM YOLLARINDA ÇOK ETKİLİ
Sigara üst solunum yolunda bademcik iltihabı, sinüzit, burun iltihabı, diş çürükleri, diş dökülmesi, işitme kayıplarına yol açmaktadır. Alt solunum yollarında ise tekrarlayan bronşitler, zatürre riskinde artış, verem riskinde artış, astım riskinde artış, kronik bronşit, amfizem ve akciğer kanserine yakalanma riskinde artışa yol açmaktadır. Sigara içenlerin yüzde 50'sinde kronik bronşit vardır, bronşitli hastalarda önce sabah öksürüğü ve balgam başlar, daha sonraki yıllarda nefes darlığı, solunum yetmezliği ve kalp yetmezliği gelişir.

AKCİĞER KANSERİNİN EN ÖNEMLİ NEDENİ
Akciğer kanseri normal akciğer dokusunda olan hücrelerin kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle oluşturması ile ortaya çıkan bir hastalıktır, kitle önce bulunduğu ortamda büyür, daha sonra ise çevre dokulara ve dolaşım yoluyla uzak organlara yayılarak metastaza yol açabilir.

KALP-DAMAR SİSTEMİNİ DE VURUYOR
-Kötü kolesterolde yükselme,
-Kan akışkanlığının azalması sonucu damarların tıkanması,
-Damar duvarlarında yağlı plakların oluşumu. Damar tıkanıklığına bağlı olarak kalp krizi riski ve inme riski artar, hipertansiyon ve periferik arter hastalığı gelişebilir. Burger hastalığında damarların tıkanması ve dokuların beslenememesine bağlı kangren oluşur ve kangrenli ayağın kesilmesi gerekebilir.

YARA İYİLEŞMESİNİ DE GECİKTİRİYOR
Sigara tükürük salgısını azaltır, yemek borusunun alt ucunda basıncı azalttığı için reflü hastalığına yol açar, ülser iyileşmesini geciktirir. Sigara yara iyileşmesini geciktirir, ciltte erken kırışmaya yol açar, ağız boşluğu, dil, dudak, gırtlak kanseri riskini arttırır.

GEBELİKTE İÇİLİRSE NE OLUR?
Gebelikte sigara içimi prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı, intrauterin büyüme geriliği, ani bebek ölümü, bebekte solunum problemlerine yol açar. Gebelikte pasif sigara içimi de benzer şekilde bu riskleri arttırır.

KEMİKLERİ ERİTİYOR
Sigara içenlerde osteoporoz gelişme riski artar, kırık iyileşmesi gecikir, sırt sorunları daha sık ortaya çıkar.

ÖLÜM RİSKİNİ BELİRGİN ŞEKİLDE ARTIRIYOR
Sigara tüm kanser ölümlerinin yüzde 30'undan sorumludur, akciğer kanseri ölümlerinin ise yüzde 90 nedeni sigaradır. Bronşit ölümlerinin ise yüzde 75'inden sigara sorumludur, kalp krizi ölümlerinin ise dörtte biri sigara nedeniyle olmaktadır. Ülkemizde her yıl kırk bin kişide akciğer kanseri tespit edilmektedir, akciğer kanseri kanser ölümleri arasında tüm dünyada birinci sırada yer almaktadır. Akciğer kanserininse yüzde 90 nedeni sigaradır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemik Tozu Fiyatları

Diş sağlımız gene sağlığımız kadar önemlidir. Çünkü diş sağlığımız olmadan genel sağlığımızın da tam bir iyilik halinde olması mümkün olamamaktadır. İyi bir çiğneme için azda dişlerin yeterince temasta olması gerekir. Özellikle diş çekimi sonrasında çiğneme fonksiyonun azaldığı ve sindirim sisteminin başlangıç aşamasında sekteye uğradığı söylenebilir. Diş Çekimi İmplant Yapımı Diş çekimi mecbur kalındığında kaçınılmaz bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkabilir. Çekim sonrasında o bölgenin boş kalmaması amacı ile bir imkan veya köprü tedavisi ile eksik diş yeri doldurula bilmektedir. Dişin çekim aşamasında hangi yöntem ile tedavi edileceği ve implant yapılacak ise bu bölgede yeterli kemik miktarı bulunup bulunmayacağını dikkatli bir şekilde Kemik Grefti İncelenmeli ve kemik hacmi yeterli değilse o bölgeye k emik grefti de uygulanmalıdır. Diş çekildikten sonra dişin çekim boşluğunda bir delik oluşur. Bu deliğin içerisi greft ile doldurulabilir. Dolduktan sonra ilk üç aylık ...

diş hekimliği terimleri.zirkonyum porselen laminete veneer implant diş fiyatlari

English Turkish abscess Abse acrylic Akrilik adult Yetiskin , Eriskin alveolar bone Alveolar kemik anesthesia Anestezi anchorage (orthodontics) Ankraj, Destek dis (ortodonti) antibiotics Antibiyotik aphtous ulcers, canker sores Aft,  Aftoz ulser apical repositioning gum surgery Apikale kaydırılan flep apicoectomy Kok ucu rezeksiyonu, rezeksiyon, Apikal rezeksiyon arch Ark, kavis, Kret asymmetry Asimetri attachments Atacman, Tutucu baby teeth Sut disleri, S�t disi

İmpant uygulamalarında yenilikler

Gelişen teknoloji sayesinde bir çok işi artık robotların yaptığını biliyoruz. Diş tedavilerinde de bir takım işlerin artık yavaş yavaş makinalara devredilme başlandığı ve hatta gelecekte dişleri robotların yapacağına dair makaleler yayınlanmaya başlandı. Diş ekimi Sertaç Kızılkaya diş tedavisi nde implant uygulamalarının cerrahi yönlendirme sistemi adı verilen yöntem ile uygulanmaya başlandığını bildirdi. Tedavi öncesi yapılan muayene Ve alınan tomografi üzerinde çalışma yapıldığını bu çalışmaya göre implant için uygun kemik bulunan bölgelerin tespit edildiğini ve yazılım vasıtası ile model üzerinde cerrahi bir şablonun oluşturulduğunu söyleyen bir şekilde Sertaç Kızılkaya bu şablon ile ağızda implantların hangi bölgelere yapılabileceğinin belirlendiğinibildirdi. Bu yöntem ile yapılan implantlar daha önceden yapılan milimetrik analizler ile konumlandırı aldığı için üzerlerine yapılacak diş protezlerinin de yüksek başarı sağladığı söylendi. Ağız içerisinde uygulanan implantların başarıs...