Ana içeriğe atla

Diş tedavisi Turkiye


Türk Diş hekimleri Birliği’nin (TDB) 19. Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi Ankara’da yapıldı. Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, bu kongrelerin Türkiye diş hekimliğindeki tüm bileşenleri bünyesine kattığını söyledi. Yücel, “Sadece bilimsel bir kongre olmakla kalmaz aynı zamanda meslek bileşenlerinin tümünün yer aldığı ve onların sorunlarının tartışıldığı büyük bir organizasyondur” dedi.

Yücel, diş hekimliğinin en önemli sorununun, hizmet alımı olduğunu anlatarak, uzun yıllardan beri bu konunun tartışıldığını ve artık olgunlaşma dönemine girdiğini söyledi. "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla yaptığımız çalışmalar sonuç verecektir" diyen Yücel, "Biliyorsunuz Türkiye’de 74 milyon insanımızın ağız diş sağlığı konusunda hizmet aldığı genel sağlık sigortası tarafından desteklenen hizmet alımı sadece kamuda gerçekleştirilmektedir. Kamu hastanelerinde ağız diş sağlığı merkezlerinden ya da diş hekimliği fakültelerinden ancak halkımız bu hizmeti alabilmektedir. Bu yeterli bir hizmet olamamaktadır” şeklinde konuştu.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINA ALINSIN
Diş hekimliğindeki sorunlara değinen Yücel, “24 bin diş hekiminden sadece 8 bin diş hekiminin yer aldığı bu ortama 74milyon insanımız kanalize edilince olumsuzluklar ortaya çıkıyor. TDB diyor ki, kamu-özel ayrımı olmadan bu genel sağlık sigortası kapsamı içine bütün diş hekimlerimizin potansiyeli alınsın ve bu şekilde halkımızın ağız-diş sağlığına ulaşımı daha rahat bir hale gelsin. Bu noktada SGK ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile son zamanlarda yaptığımız toplantılarda olumlu bir noktaya geldiğimizi ifade etmek istiyorum. Tabii ki bu konudaki yetki hükümetindir” ifadesini kullandı.

DİŞ SORUNLARI BEKLEMEYE GELMEZ
TDB Genel Sekreteri Tarık İşmen ise, ağız diş sağlığı sorunlarında bekleme süresinin olmadığını, ağızdaki herhangi bir durumun 24 saat içinde başka bir faza geçebileceğini söyledi. İşmen, “Özellikle hamileler, sistemik hastalığı olanlar için de son derece tehlikelidir. Devletin şu anda ağız diş sağlığı hizmetlerinin özelden alınmasına yönelik projesi şu ay bu ay hizmete girecek diye bir şey yok” dedi.

SİLİKOZİS DİŞ TEKNİSYENLERİNİ TEHDİT EDİYOR
Başka va önemli bir sorunun ise, teknisyenlik hizmetlerinde yaşandığını belirten İşmen, diş teknisyenlerinin karşı karşıya olduğu silikozis hastalığına dikkat çekti ve denetimlerin yetersiz olduğunu söyledi:

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemik Tozu Fiyatları

Diş sağlımız gene sağlığımız kadar önemlidir. Çünkü diş sağlığımız olmadan genel sağlığımızın da tam bir iyilik halinde olması mümkün olamamaktadır. İyi bir çiğneme için azda dişlerin yeterince temasta olması gerekir. Özellikle diş çekimi sonrasında çiğneme fonksiyonun azaldığı ve sindirim sisteminin başlangıç aşamasında sekteye uğradığı söylenebilir. Diş Çekimi İmplant Yapımı Diş çekimi mecbur kalındığında kaçınılmaz bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkabilir. Çekim sonrasında o bölgenin boş kalmaması amacı ile bir imkan veya köprü tedavisi ile eksik diş yeri doldurula bilmektedir. Dişin çekim aşamasında hangi yöntem ile tedavi edileceği ve implant yapılacak ise bu bölgede yeterli kemik miktarı bulunup bulunmayacağını dikkatli bir şekilde Kemik Grefti İncelenmeli ve kemik hacmi yeterli değilse o bölgeye k emik grefti de uygulanmalıdır. Diş çekildikten sonra dişin çekim boşluğunda bir delik oluşur. Bu deliğin içerisi greft ile doldurulabilir. Dolduktan sonra ilk üç aylık ...

diş hekimliği terimleri.zirkonyum porselen laminete veneer implant diş fiyatlari

English Turkish abscess Abse acrylic Akrilik adult Yetiskin , Eriskin alveolar bone Alveolar kemik anesthesia Anestezi anchorage (orthodontics) Ankraj, Destek dis (ortodonti) antibiotics Antibiyotik aphtous ulcers, canker sores Aft,  Aftoz ulser apical repositioning gum surgery Apikale kaydırılan flep apicoectomy Kok ucu rezeksiyonu, rezeksiyon, Apikal rezeksiyon arch Ark, kavis, Kret asymmetry Asimetri attachments Atacman, Tutucu baby teeth Sut disleri, S�t disi

İmpant uygulamalarında yenilikler

Gelişen teknoloji sayesinde bir çok işi artık robotların yaptığını biliyoruz. Diş tedavilerinde de bir takım işlerin artık yavaş yavaş makinalara devredilme başlandığı ve hatta gelecekte dişleri robotların yapacağına dair makaleler yayınlanmaya başlandı. Diş ekimi Sertaç Kızılkaya diş tedavisi nde implant uygulamalarının cerrahi yönlendirme sistemi adı verilen yöntem ile uygulanmaya başlandığını bildirdi. Tedavi öncesi yapılan muayene Ve alınan tomografi üzerinde çalışma yapıldığını bu çalışmaya göre implant için uygun kemik bulunan bölgelerin tespit edildiğini ve yazılım vasıtası ile model üzerinde cerrahi bir şablonun oluşturulduğunu söyleyen bir şekilde Sertaç Kızılkaya bu şablon ile ağızda implantların hangi bölgelere yapılabileceğinin belirlendiğinibildirdi. Bu yöntem ile yapılan implantlar daha önceden yapılan milimetrik analizler ile konumlandırı aldığı için üzerlerine yapılacak diş protezlerinin de yüksek başarı sağladığı söylendi. Ağız içerisinde uygulanan implantların başarıs...