Ana içeriğe atla

Kulak tıkanması kaşıntısı

Tatilde yüzücü kulağı
Temiz olmayan deniz ve havuz suyundan kaynaklanan sorunların başında yüzücü kulağı hastalığı geliyor. Basit önlemlerle tatili kâbusa çeviren hastalıktan korunmak ise hiç de zor değil.

Kirli havuz ve denizlerin bir çeşit dış kulak yolu iltihabı olan yüzücü kulağına neden olabildiğini belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Orhan Altıntaş, hastalığı önlemek için tatile gitmeden önce kulak bakımı yaptırmanın önemine dikkat çekti. Yüzücü kulağı ve korunma yolları hakkında bilgi veren Altıntaş, hastalıkla ilgili soruları şöyle yanıtladı:

Yüzücü kulağı nedir?
Dış kulak yolu iltihaplarından birine verilen isimdir. Bazen mantarlar tarafından oluşturulsa da, özellikle ağrılı vakalarda doğada sık rastlanan bir bakterinin yaptığı enfeksiyondur.

Hastalığın belirtileri nelerdir?
Su kulağınıza girdiğinde beraberinde mantar ve bakterileri de getirebilir. Çoğunlukla su geri gelir, kulak kurur ve bakteri ile mantarlar problem oluşturmaz. Fakat su bazen dış kulak yolunda hapsolur ve buradaki cildi yumuşatır. Nemli ortamda bakteri ve mantarlar ürer, beslenir ve kulağı iltihaplandırabilir. Başlangıçta kulaklarda tıkanıklık hissedilir ve kaşıntı olabilir. Kısa zamanda dış kulak yolu şişer, tıkanır ve bazen süt gibi bir akıntı olur. Çok ağrı yapmaya başlar. Kulak kepçesi, hafifçe dokunmaya karşı bile hassas hale gelebilir. Bazı durumlarda boyundaki lenf bezleri de şişebilmektedir. Kulağınızda su hapsolduğunu hissettiğinizde koruyucu antiseptik damlalardan kullanarak bütün bu olaylar zincirini önleyebilirsiniz.

Korunmak için ne gibi önlemler alınabilir?
Şayet yüzme, duş veya banyo sonrası kulağınızda suyun hapsolduğunu veya kulağınızın nemli kaldığını hissederseniz, kulağınız yukarıda kalacak şekilde başınızı eğiniz ve kulak kepçenizi yukarı ve geriye doğru çekerek kulak damlalarınızı damlatın. Damlaların her yere ulaşmasını sağlamak için kulağınızı ovalayın, daha sonra kulağın kuruması için kulağınızı aşağı yönde çevirin. Ayrıca yüzmeden önce yağlı kulak damlası veya lanolin damlatılarak kulakları suyun zararlı etkisinden korumaya çalışmak da bir diğer yöntemdir. Şayet kulağınız hâlen iltihaplı, kulak zarınız dellnmiş veya önceden delik ise hasar görmüşse veya kulak operasyonu geçirmişseniz, yüzmeden ve kulak damlası kullanmadan önce KBB hekimine danışmanız gerekir.

Kulaklar neden kaşınır?
Kaşınan kulak herkesi rahatsız eder. Ani oluşan kaşıntılara sıklıkla mantar enfeksiyonu sebep olur, daha uzun süreli durumlarda sıklıkla kronik dermatit (egzema) denilen alerjik deri inflamasyonu kaşıntının sebebidir. Başta oluşan kepek gibi dış kulak yolunda da kuru, ince ve bol miktarda kepek oluşabilir. Buna "seboreik dermatit" adı verilir. Bazı kişiler, yiyeceklerinde değişiklik yaparak (yağlı yiyecekler, karbonhidratlar, çikolata gibi yiyeceklerden uzak durarak) bu durumun önüne geçebilirler.

Hekimler kulaklar kaşındığında genellikle yağlı veya kortizonlu damlalar önerirler. Uzun süreli tedavisi olmasa da kontrol altında tutulabilirler. Nadir olarak kulak kaşıntısı alerjik de olabilir ve bu durumun tedavisi farklıdır. Kaşıntılı, kepekli veya kulak akıntısının biriktiği kulaklar, yüzücü kulağının gelişmesine yatkındır. Bu kişiler özellikle kulakları ıslak kaldığında koruyucu kulak damlaları kullanmaları konusunda bilinçli olmalıdırlar. Yüzme mevsimi başlamadan önce kulaklarını temizletmeleri de çok yardımcı olur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemik Tozu Fiyatları

Diş sağlımız gene sağlığımız kadar önemlidir. Çünkü diş sağlığımız olmadan genel sağlığımızın da tam bir iyilik halinde olması mümkün olamamaktadır. İyi bir çiğneme için azda dişlerin yeterince temasta olması gerekir. Özellikle diş çekimi sonrasında çiğneme fonksiyonun azaldığı ve sindirim sisteminin başlangıç aşamasında sekteye uğradığı söylenebilir. Diş Çekimi İmplant Yapımı Diş çekimi mecbur kalındığında kaçınılmaz bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkabilir. Çekim sonrasında o bölgenin boş kalmaması amacı ile bir imkan veya köprü tedavisi ile eksik diş yeri doldurula bilmektedir. Dişin çekim aşamasında hangi yöntem ile tedavi edileceği ve implant yapılacak ise bu bölgede yeterli kemik miktarı bulunup bulunmayacağını dikkatli bir şekilde Kemik Grefti İncelenmeli ve kemik hacmi yeterli değilse o bölgeye k emik grefti de uygulanmalıdır. Diş çekildikten sonra dişin çekim boşluğunda bir delik oluşur. Bu deliğin içerisi greft ile doldurulabilir. Dolduktan sonra ilk üç aylık ...

diş hekimliği terimleri.zirkonyum porselen laminete veneer implant diş fiyatlari

English Turkish abscess Abse acrylic Akrilik adult Yetiskin , Eriskin alveolar bone Alveolar kemik anesthesia Anestezi anchorage (orthodontics) Ankraj, Destek dis (ortodonti) antibiotics Antibiyotik aphtous ulcers, canker sores Aft,  Aftoz ulser apical repositioning gum surgery Apikale kaydırılan flep apicoectomy Kok ucu rezeksiyonu, rezeksiyon, Apikal rezeksiyon arch Ark, kavis, Kret asymmetry Asimetri attachments Atacman, Tutucu baby teeth Sut disleri, S�t disi

İmplant diş

İmplant, çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen yapay titanyum diş kökleridir. İmplantlar geleneksel kaplama ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir. İmplant, rahat ve güvenilir bir uygulamadır. Operasyon lokal anestezi ile hiçbir ağrı ve rahatsızlık duyulmadan yapılabilir. Gerekli durumlarda genel anestezi de uygulanabilir. Ancak şunu unutmamak gerekir, implant uygulanabilmesi için, sağlıklı dişetleri ve implantı destekleyecek yeterli kemik yapısının bulunması şarttır. Diş implantı nedir? İmplant çeşitli nedenlerle kaybedilmiş dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Diş implantı hangi maddeden yapılır? İmplantlar titanyumdan yapılmaktadır. İmplant tedavisi rahat ve güvenli bir uygulama mıdır? İmplant tedavileri uzman bir ekip ile tam steril ortamda yapıldığı müddetçe güvenilir ve rahat bir uygulamadır. İmplant tedavilerinin bir ayağın...