Ana içeriğe atla

Diş röntgeni

Yılda en az bir kez diş röntgeni çektiren 10 yaş altı çocuklarda iyi huylu beyin tümörü (menenjiom) ihtimalinin beş kat arttığı kanıtlandı.

ABD’de Cancer dergisinde yayımlanan, araştırmaya yaklaşık üç bin kişi katıldı. 2006 ve 2011 yılları arasında bin 433 kişi incelendi.

Benzer özelliklere sahip ancak menenjiom hastası olmayan bin 350 kişiden tahsil edilen veriler, bu verilerle karşılaştırıldı. Her yıl bir veya daha fazla diş röntgeni çektirmenin 10 yaş altı çocuklarda menenjiom ihtimalini beş kat artırdığı görüldü. Yılda bir veya daha fazla kez bu röntgeni çektiren yetişkinlerde ise riskin üç kat arttığı saptandı. Bilim insanları, gelişmiş ülkelerde diş röntgenlerinin, sıklıkla çekiliyor olması nedeniyle insanlar için önemli bir radyasyon kaynağı oluşturduğuna dikkati çekti. Menenjiomlar çoğu zaman masum tümörler de olsa beynin farklı bölgelerine baskı yaparak, hastanın yaşamını olumsuz etkiliyor, ameliyatla alınmaları gerekebiliyor.
Çocuklarda radyografik çekimler “Radyasyon Güvenliği” esaslarına göre yapılmalı. Büyüklerde olduğu gibi çocuklarda da çekim sırasında mutlaka kurşun önlük ve kurşun yakalık giydirilmeli. Kurşun önlükler üç ay aralıklarla kontrol edilmeli; hata gösterenler değiştirilmelidir.

Çocukların radyasyon alacağı herhangi bir tetkiki yaparken mutlaka iki kere düşünülmeli. Bu riskler göz önüne alınmalı. 3-5 kere çekildi de beyin tümörü oldu diye bir sonuç bağlantısı kurulamaz ama çok dikkatli olunmalıdır.

Tüm tıbbi X ışınlar ciddiye alınmalıdır. Özelikle bilgisayarlı tomografilerin çocuklar üzerinde kullanılmalarını ve nükleer tıbbın diğer formlarını X ışınlarıyla temasınız önerildiğinde maruz kalınacak dozla ilgili bilgileri danışıp, genital organların dikkatlice korunduğundan ve radyasyona maruz bırakılmadığına dikkat edilmeli.Çocuk dozajı ayarlanmalı ve bu şekilde alınmalıdır. Özellikle erken dönemlerde ciddi ortodontik sıkıntlar yok ise panoromik röntgen alınmaz. Özellikle buluğ çağına kadar çocuklarda hücre gelişimi çok hızlı olduğu için birçok çalışmada troid ve beyin hücrelerinin daha fazla etkilendiği söylenmekte. Çoğu zaman aileler de “alınsın” diye zorlamakta ama klinik tanı yeterli ise hekim röntgen almayabilir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemik Tozu Fiyatları

Diş sağlımız gene sağlığımız kadar önemlidir. Çünkü diş sağlığımız olmadan genel sağlığımızın da tam bir iyilik halinde olması mümkün olamamaktadır. İyi bir çiğneme için azda dişlerin yeterince temasta olması gerekir. Özellikle diş çekimi sonrasında çiğneme fonksiyonun azaldığı ve sindirim sisteminin başlangıç aşamasında sekteye uğradığı söylenebilir. Diş Çekimi İmplant Yapımı Diş çekimi mecbur kalındığında kaçınılmaz bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkabilir. Çekim sonrasında o bölgenin boş kalmaması amacı ile bir imkan veya köprü tedavisi ile eksik diş yeri doldurula bilmektedir. Dişin çekim aşamasında hangi yöntem ile tedavi edileceği ve implant yapılacak ise bu bölgede yeterli kemik miktarı bulunup bulunmayacağını dikkatli bir şekilde Kemik Grefti İncelenmeli ve kemik hacmi yeterli değilse o bölgeye k emik grefti de uygulanmalıdır. Diş çekildikten sonra dişin çekim boşluğunda bir delik oluşur. Bu deliğin içerisi greft ile doldurulabilir. Dolduktan sonra ilk üç aylık ...

diş hekimliği terimleri.zirkonyum porselen laminete veneer implant diş fiyatlari

English Turkish abscess Abse acrylic Akrilik adult Yetiskin , Eriskin alveolar bone Alveolar kemik anesthesia Anestezi anchorage (orthodontics) Ankraj, Destek dis (ortodonti) antibiotics Antibiyotik aphtous ulcers, canker sores Aft,  Aftoz ulser apical repositioning gum surgery Apikale kaydırılan flep apicoectomy Kok ucu rezeksiyonu, rezeksiyon, Apikal rezeksiyon arch Ark, kavis, Kret asymmetry Asimetri attachments Atacman, Tutucu baby teeth Sut disleri, S�t disi

İmpant uygulamalarında yenilikler

Gelişen teknoloji sayesinde bir çok işi artık robotların yaptığını biliyoruz. Diş tedavilerinde de bir takım işlerin artık yavaş yavaş makinalara devredilme başlandığı ve hatta gelecekte dişleri robotların yapacağına dair makaleler yayınlanmaya başlandı. Diş ekimi Sertaç Kızılkaya diş tedavisi nde implant uygulamalarının cerrahi yönlendirme sistemi adı verilen yöntem ile uygulanmaya başlandığını bildirdi. Tedavi öncesi yapılan muayene Ve alınan tomografi üzerinde çalışma yapıldığını bu çalışmaya göre implant için uygun kemik bulunan bölgelerin tespit edildiğini ve yazılım vasıtası ile model üzerinde cerrahi bir şablonun oluşturulduğunu söyleyen bir şekilde Sertaç Kızılkaya bu şablon ile ağızda implantların hangi bölgelere yapılabileceğinin belirlendiğinibildirdi. Bu yöntem ile yapılan implantlar daha önceden yapılan milimetrik analizler ile konumlandırı aldığı için üzerlerine yapılacak diş protezlerinin de yüksek başarı sağladığı söylendi. Ağız içerisinde uygulanan implantların başarıs...