Ana içeriğe atla

hastane ile ağız ve diş sağlığı merkezlerine ilişkin hasta hakları

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2011'de hastane ile ağız ve diş sağlığı merkezlerine ilişkin hasta hakları kurullarında görüşülen dosya sayısı yaklaşık 12 bin artarak 29 bin 190'a yükseldi.

Sağlık hizmetlerinde hakkını arayan vatandaşların sayısı arttı. Sağlık Bakanlığından alınan bilgiye göre, hasta hakları birimlerinde başvuruda bulunan hasta ve hasta yakınlarının sorunları yerinde çözülmeye çalışılıyor, görüş ve önerileri alınıyor, şikâyet ettikleri konular hasta hakları kurullarında değerlendiriliyor.

Hasta hakları kültürünün oluşması ve vatandaşların bir sağlık kuruluşuna başvurduğundaki hak ve sorumluluklarını bilmesi için topluma ve yatan hastalara yönelik eğitimler düzenleyen Bakanlık, bu kapsamda 2010 yılında topluma yönelik yapılan eğitimde 2 milyon 90 bin 700 kişiye ulaştı.

2010 yılında yatan hastalara yönelik hasta hakları bilgilendirme kapsamında 2 milyon 899 bin 796 kişiye hak ve sorumlulukları anlatıldı. 2011 yılında yapılan topluma yönelik eğitimlerde 3 milyon 626 bin 263 kişiye ve yatan hastalardan da 4 milyon 21 bin 32 kişiye bilgilendirme yapıldı.

Sağlık çalışanlarına yönelik olarak düzenlenen eğitimlerde de 2010'da 349 bin 332 kişiye hasta hakları anlatıldı. 2011 yılında da bu eğitimlere devam edilerek 317 bin 412 sağlık çalışanının eğitimlere katılımı sağlandı.

DAHA ÇOK KİMLER HAKKINI ARIYOR?
Hasta hakları uygulamalarına ilişkin 2010 ve 2011 yılına ait Bakanlık verilerine göre, 2010 yılında hasta hakları birimlerine başvuran 125 bin 387 kişinin sorunu yerinde çözüldü. Yine 2010 yılında hasta hakları kurulunda görüşülen şikâyet ve önerilere ilişkin başvuruların sayısı 17 bin 299 oldu. 2011 yılında sorunları yerinde çözülen vatandaşların sayısı artarak 150 bin 76 oldu. 2011 yılında kurulda görüşülen dosya sayısı da artarak 29 bin 190'a çıktı.

2011 yılında kamu hastane ve ağız ve diş sağlığı merkezlerine 179 bin 266 başvuru yapıldı, bunlardan 150 bin 76'sı hasta hakları birimleri tarafından yerinde çözüldü. Hasta hakları kurullarında görüşülen 29 bin 190 başvurunun yüzde 57'si erkek başvuranlara ait.

2011 Yılında hasta hakları kurullarında görüşülen 29 bin 190 başvuruların yüzde 29'u 41 yaş ve üzerindeki kişilerce yapıldı. 2011 yılında hasta hakları kurullarında görüşülen başvurularda lise ve üniversite eğitim düzeyine sahip olanların oranı yüzde 34 olarak belirlendi.

EN ÇOK BAŞVURU POLİKLİNİK VE ACİL SERVİSLERE
Başvuranların meslek dağılımlarında yaklaşık olarak eşit paylar görüldü. Bunlar içinde kamu personeli, serbest meslek, ev hanımları ve işçilerin toplamı yüzde 65 olarak tespit edildi. Poliklinik hizmetlerinin, başvuru yapılan birimler arasında yüzde 42 ile en büyük paya sahip olduğu belirlendi. Acil servisler, başvuru sıralamasında en çok şikâyet edilen ikinci birim olarak dikkati çekti.

BAŞVURULARIN YÜZDE 61'İNDE ''İHLAL YOK'' KARARI ALINDI
Yapılan başvurular içinde ''hizmetten faydalanamama'' yüzde 46 ile ilk sırayı aldı. Kurullarda görüşülen başvurulardan yüzde 61'inde ''ihlal yok'', yüzde 12'sinde ''ihlal var'' kararı alındı. Kurulda görüşülen başvuruların yüzde 60'ının uzman hekim, hekim ve diş hekimlerine ait olduğu belirlendi.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kemik Tozu Fiyatları

Diş sağlımız gene sağlığımız kadar önemlidir. Çünkü diş sağlığımız olmadan genel sağlığımızın da tam bir iyilik halinde olması mümkün olamamaktadır. İyi bir çiğneme için azda dişlerin yeterince temasta olması gerekir. Özellikle diş çekimi sonrasında çiğneme fonksiyonun azaldığı ve sindirim sisteminin başlangıç aşamasında sekteye uğradığı söylenebilir. Diş Çekimi İmplant Yapımı Diş çekimi mecbur kalındığında kaçınılmaz bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkabilir. Çekim sonrasında o bölgenin boş kalmaması amacı ile bir imkan veya köprü tedavisi ile eksik diş yeri doldurula bilmektedir. Dişin çekim aşamasında hangi yöntem ile tedavi edileceği ve implant yapılacak ise bu bölgede yeterli kemik miktarı bulunup bulunmayacağını dikkatli bir şekilde Kemik Grefti İncelenmeli ve kemik hacmi yeterli değilse o bölgeye k emik grefti de uygulanmalıdır. Diş çekildikten sonra dişin çekim boşluğunda bir delik oluşur. Bu deliğin içerisi greft ile doldurulabilir. Dolduktan sonra ilk üç aylık ...

diş hekimliği terimleri.zirkonyum porselen laminete veneer implant diş fiyatlari

English Turkish abscess Abse acrylic Akrilik adult Yetiskin , Eriskin alveolar bone Alveolar kemik anesthesia Anestezi anchorage (orthodontics) Ankraj, Destek dis (ortodonti) antibiotics Antibiyotik aphtous ulcers, canker sores Aft,  Aftoz ulser apical repositioning gum surgery Apikale kaydırılan flep apicoectomy Kok ucu rezeksiyonu, rezeksiyon, Apikal rezeksiyon arch Ark, kavis, Kret asymmetry Asimetri attachments Atacman, Tutucu baby teeth Sut disleri, S�t disi

İmpant uygulamalarında yenilikler

Gelişen teknoloji sayesinde bir çok işi artık robotların yaptığını biliyoruz. Diş tedavilerinde de bir takım işlerin artık yavaş yavaş makinalara devredilme başlandığı ve hatta gelecekte dişleri robotların yapacağına dair makaleler yayınlanmaya başlandı. Diş ekimi Sertaç Kızılkaya diş tedavisi nde implant uygulamalarının cerrahi yönlendirme sistemi adı verilen yöntem ile uygulanmaya başlandığını bildirdi. Tedavi öncesi yapılan muayene Ve alınan tomografi üzerinde çalışma yapıldığını bu çalışmaya göre implant için uygun kemik bulunan bölgelerin tespit edildiğini ve yazılım vasıtası ile model üzerinde cerrahi bir şablonun oluşturulduğunu söyleyen bir şekilde Sertaç Kızılkaya bu şablon ile ağızda implantların hangi bölgelere yapılabileceğinin belirlendiğinibildirdi. Bu yöntem ile yapılan implantlar daha önceden yapılan milimetrik analizler ile konumlandırı aldığı için üzerlerine yapılacak diş protezlerinin de yüksek başarı sağladığı söylendi. Ağız içerisinde uygulanan implantların başarıs...